keramická dílna HLINĚNKA

Keramická dílna Hliněnka

maca.mackova@seznam.cz

úterý 18. srpna 2015

Sušené chipsy z červené řepy a  celeru




Ingredience:
·                          4 - 5 středně velkých bulviček červené repy
·                          polovina menšího celeru
·                          50 ml vody
·                          50 ml jablečného octa (ideálně nepasterizovaného v bio kvalitě)
·                          1 lžíce olivového oleje
·                          sůl (ideálně himalájská nebo mořská)
·                          koření dle chuti (použili jsme čerstvě mletou směs čtyř druhů pepře)
Zeleninu oloupeme, očistíme a nakrájíme na velmi tenké plátky (optimálně cca 1 mm). V míse smícháme vodu, ocet a olej, vložíme plátky zeleniny a důkladně promícháme. Necháme 15 minut v míse uležet. Plátky klademe na síta sušičky (neosušujeme je). Když je síto pokryté lehce posolíme a okořeníme. Dáme sušit (pokud nám nejde o striktní dodržení maximální teploty 42 °C, potom sušíme první hodinu na vyšší teplotu a následně snížíme). Průběžně kontrolujeme, délka sušení závisí na konkrétní sušičce, teplotě sušení a síle plátků.
látky je třeba krájet co nejtenčí, při ručním plátkování nožem je to poměrně obtížné.
Množství zeleniny je orientační, můžeme si je přizpůsobit dle svých požadavků a dostupné kapacity místa pro sušení. Výše uvedené množství zabralo 8 sušicích sít běžné kruhové sušičky. Množství marinády z octa, vody a oleje by vystačilo i v případě, kdybychom ještě nějakou další zeleninu přidali.
Po usušení chipsy buď ihned sníme, nebo je uskladníme v utěsněných nádobách, protože rychle vlhnou.
Chuť takto připravených chipsů příjemně překvapila. Vlivem dehydratace se objem plátků výrazně zmenší (z důvodu nadšeného ochutnávání v průběhu sušení se množství výsledného produktu rovněž zredukovalo). Hlavní úskalí spočívá v nestejnoměrném ručním plátkování, které ovlivňuje délku sušení jednotlivých plátků. Nejtenčí plátky se usušily během 4 hodin a chutnaly jako lahodný, křehký papír. Plátky, které se nepodařilo ukrojit tak tence, se sušily o několik hodin déle, jejich konzistence byla méně křupavá a vyžadovala více žvýkání. Hotové nejtenčí plátky, které se v ústech přímo rozplývají, bylo nutné v průběhu sušení postupně odebírat, aby se zcela nepřesušily. Pokud disponujete nějakým typem plátkovače, se kterým dosáhnete stejnoměrných a opravdu tenkých plátků, určitě jej použijte. 



Tento recept jsem našla na internetu.

Dobrou chuť!
Marcela




2 komentáře:

  1. Marcelko, tedy, nalákala si mě. měla jsem jednou kupované a byly příšerně masné...
    Budu muset vyzkoušet domácí výrobu.
    Děkuji, pa Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, tyhle mastné nejsou. Jsou fakt dobrý. Dej vědět jak chutnali.

      Vymazat