keramická dílna HLINĚNKA

Keramická dílna Hliněnka

maca.mackova@seznam.cz

úterý 18. března 2014

Dnešní poštou ...

... dnes mi paní pošťáková klepala na okno dílny a mávala voňavým balíčkem. 
Jupí, balíček na který jsem se moc těšila je tu, nedočkavě jsem rozbalovala 
ááááááááááá 
musíte uznat, že bylo na co se těšit. 
Děkuju moc Monče www.unasnakopecku.blogspot.com 




Krásný a ničím nerušený večer vám všem 
Marcela 

pondělí 10. března 2014

Recept na KVÁSKOVÝ CHLÉB

Psali jste mi, zda bych mohla vložit můj recept na chleba. Tak tady je.

KVÁSEK máme darovaný, jen si ho hýčkáme a živíme aby nám neumřel. 

VEČER před pečením vyndám kvásek z lednice cca na 1 hodinu. Připravím si převařenou vodu, nechám jí vystydnout. Po hodině nám kvásek ožije (dělají se bublinky a nabývá) tak ho přendám do mísy ve které budu zítra zadělávat chleba. Přidám 200g žitné mouky a 200g převařené vody, zamíchám na kaši, přetáhnu mísu folií a nechám množit celou noc.

DRUHÝ DEN v míse máme namnožený kvásek, s bublinkami a nabral nám i na objemu. 3 polévkové lžíce odebereme zpět do zavařovačky, přidáme 150g žitné mouky a 150g převařené vody zamícháme, necháme chvíli v teple, až se kvásek začne zvedat. Pak ho zavíčkujeme a dáme do lednice. Tak a je přichystaný na další chlebík. Peču 1x týdně a kvásek je v pohodě. Pokud budete péct méně je potřeba ho přikrmovat. To je: Dát ho do tepla a přidat 50g vody, 50g žitné mouky.

Zbytek kvásku v míse je základ na chleba. Přidám 350g pšeničné chlebové mouky a 150g převařené vody, přidávám 2 lžičky kmínu a 2 lžičky soli. Hněteme ručně nebo v mixéru, až se vytvoří husté lepivé těsto, které přendám na pomoučněný vál a ještě několikrát překládám, pořádně si pomoučněte i ruce, pak vytvořím bochánek, který přendám do pomoučněné ošatky, přikryju ho vlhkou utěrkou a nechám kynout třeba 5 hodin.
Když je vykynutý, tak si předehřeju troubu na 250´C, chleba přendám na pečící papír a dám na plechu péct. Peču 12 minut při 250´C a pak ještě 40-45 minut při 180´C
                                                    Ať se vám podaří a když né hned na poprvé, tak nezoufejte. 
Dobrou chuť.



pátek 7. března 2014

Pečeme domácí kváskový chleba

Tak už se to i u nás stalo tradicí péct o víkendu kváskový chléb. Za recept a inspiraci děkuji MONČE Z KOPEČKU
... je to děsná mňamka, určitě všem, kteří jste ještě nevyzkoušeli, neváhejte a puste se do toho. Možná se vám hned první kousek nezadaří, ale nevzdávejte se. Stojí to za to. 









Přeju vám krásný víkend plný pohody a sluníčka 
Hliněnka

čtvrtek 6. března 2014

Ateliér

Musím se s vámi podělit o naše první rodinné focení ve Fotoateliéru Petry Trbolové, které nám přinesl Ježíšek

Bylo to fajnové sobotní odpoledne, které, myslím dopadlo dobře.








Mějte krásné dny s vaší rodinou.
Vaše Hliněnka