keramická dílna HLINĚNKA

Keramická dílna Hliněnka

maca.mackova@seznam.cz

http://keramikahlinenka.cz/

čtvrtek 19. ledna 2017

Zima je tady, nenechte své zpěváky umřít hlady! Čím ptáčky krmit?

Mráz, sníh, námraza a někdy i ledový příkrov u nás zabijí každou zimu tisíce ptáčků, zpěvných i těch ostatních. Když jim nachystáte krmení, mnohdy jim můžete zachránit život.


Třeba krystal soli na rohlíku je pro ptáčka velikosti čížka smrtelnou dávkou

Čím které ptáčky krmit?

Sýkorka modřinka, pěnkava obecná, zvonek zelený, dlask tlustozobý, čížek lesní:
 Všichni tihle zpěvní ptáčci mají společné chutě i jídelníček. Nejraději zobou olejnatá slunečnicová semena, ale zavděk vezmou i jinými – prosem, mákem apod. Kromě sýkorek, kterým se zavděčíme lojovým závěsem, přijímají potravu nejen z krmítek, ale i ze země.





Vrabec domácí: 
Ze všeho nejraději má pohanku, dokáže jí na posezení sezobat i desetinu své tělesné váhy. Pochutná si také na ovesných vločkách a slunečnicových semenech.


Kos černý:
 I když se to nezdá, dává přednost bobulím nebo jablku. Nejraději má jeřabiny a šípky, do krmítka zaletí i pro ovesné vločky. Jablko ozobe na větvích i na zemi.



Toto jsou moji ptačí přátelé, kteří létají k mé dílně a dělají mi společnost. Je to úžasné je sledovat jak se dohadují a dokáží se i respektovat. 

Buďte na sebe opatrní v tom mrazivém počasí
vaše Hliňuš 




6 komentářů:

  1. Taky u mně na zahrádce zůstala jedna červenka - ač to jsou hmyzožravci- nějak se naučila přečkat zimu .. a tak krmím,krmím a krmím ♥ Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já jsem o tom dneska vedla diskuzi s kamarádkou. Ona mi říkala, že červenky odlétají do teplých krajin, což vím, ale říkám jí, že ta jedna tu zůstala chuděra. Prý to není červenka která zapomněla odletět, ale k nám se na zimu stěhují červenky ještě z většího severu. To si moc chuděra letos nepomohla. Někde se to dočetla.

      Vymazat
  2. Marcelko,také pravidelně pres zim u přikrmují ptacky.Je jich vzdycky houf kolem krmitka:-)Ty naše miluji neloupanou slunečnici. Koulí v zavesu si ani nevšimnou.Pěkný víkend!

    OdpovědětVymazat
  3. Marcelko já dávám slunečnici a jablíčka.Znám jen sýkorku,vrabce pak tu máme nějaké zelené ptáčky a dočervena s bříškem.Kosáky a no úplně nejvíc hrdličky ty jsou fakt všude.Sypu jim každý den.Jo a máme tady zvláštního většího zelenýho ptáčka s červenou hlavičkou.Je sám a je nádherný.Není tu každý den,ale na návštěvu chodí:)))

    OdpovědětVymazat
  4. Také poctivě Marcleko sypu a pozoruji je z okna kuchyně co dokáží ptáčci kolem krmítka dělat. Jsou stále velmi opatrní, ale jak přiletí kosák, čekají opodál. Jenže kosák se do jejich krmítka nedostane, tak sbírá co opadá okolo. Tomu dáváme na zem jablíčka. Nejvíce máme sýkorek :o)).
    Ála

    OdpovědětVymazat
  5. Na podzim nakoupím 20kg slunečnicových semen a vydrží to na celou sezonu. Sypu každý den a jsem ráda, že jim u nás chutná. ;-) Kouli již nedávám, moc si jí nevšímali a zůstávala až do jara. D. :-)

    OdpovědětVymazat