keramická dílna HLINĚNKA

Keramická dílna Hliněnka

maca.mackova@seznam.cz

http://keramikahlinenka.cz/

pondělí 10. března 2014

Recept na KVÁSKOVÝ CHLÉB

Psali jste mi, zda bych mohla vložit můj recept na chleba. Tak tady je.

KVÁSEK máme darovaný, jen si ho hýčkáme a živíme aby nám neumřel. 

VEČER před pečením vyndám kvásek z lednice cca na 1 hodinu. Připravím si převařenou vodu, nechám jí vystydnout. Po hodině nám kvásek ožije (dělají se bublinky a nabývá) tak ho přendám do mísy ve které budu zítra zadělávat chleba. Přidám 200g žitné mouky a 200g převařené vody, zamíchám na kaši, přetáhnu mísu folií a nechám množit celou noc.

DRUHÝ DEN v míse máme namnožený kvásek, s bublinkami a nabral nám i na objemu. 3 polévkové lžíce odebereme zpět do zavařovačky, přidáme 150g žitné mouky a 150g převařené vody zamícháme, necháme chvíli v teple, až se kvásek začne zvedat. Pak ho zavíčkujeme a dáme do lednice. Tak a je přichystaný na další chlebík. Peču 1x týdně a kvásek je v pohodě. Pokud budete péct méně je potřeba ho přikrmovat. To je: Dát ho do tepla a přidat 50g vody, 50g žitné mouky.

Zbytek kvásku v míse je základ na chleba. Přidám 350g pšeničné chlebové mouky a 150g převařené vody, přidávám 2 lžičky kmínu a 2 lžičky soli. Hněteme ručně nebo v mixéru, až se vytvoří husté lepivé těsto, které přendám na pomoučněný vál a ještě několikrát překládám, pořádně si pomoučněte i ruce, pak vytvořím bochánek, který přendám do pomoučněné ošatky, přikryju ho vlhkou utěrkou a nechám kynout třeba 5 hodin.
Když je vykynutý, tak si předehřeju troubu na 250´C, chleba přendám na pečící papír a dám na plechu péct. Peču 12 minut při 250´C a pak ještě 40-45 minut při 180´C
                                                    Ať se vám podaří a když né hned na poprvé, tak nezoufejte. 
Dobrou chuť.



1 komentář:

  1. Páni, svět se zase otočil. Je to cca 2 dny kdy jsem si našla na kváskové mapě holčinu co má kvásek. Oslovila a souhlasila s darováním. Psala jsem jí že musím sehnat ještě recept a jak se o kvásek starat aby mi žil. A tady najdu takový poklad :) Děkuju
    Hezký jarní den

    Radana

    OdpovědětVymazat