Sušené chipsy z červené řepy a celeru
Ingredience:
·
4 - 5 středně velkých bulviček
červené repy
·
polovina menšího celeru
·
50 ml vody
·
50 ml jablečného octa (ideálně
nepasterizovaného v bio kvalitě)
·
1 lžíce olivového oleje
·
sůl (ideálně himalájská nebo mořská)
·
koření dle chuti (použili jsme
čerstvě mletou směs čtyř druhů pepře)
Zeleninu
oloupeme, očistíme a nakrájíme na velmi tenké plátky (optimálně cca 1 mm ). V míse
smícháme vodu, ocet a olej, vložíme plátky zeleniny a důkladně
promícháme. Necháme 15 minut v míse uležet. Plátky klademe na síta sušičky
(neosušujeme je). Když je síto pokryté lehce posolíme a okořeníme. Dáme
sušit (pokud nám nejde o striktní dodržení maximální teploty 42 °C , potom sušíme první
hodinu na vyšší teplotu a následně snížíme). Průběžně kontrolujeme, délka
sušení závisí na konkrétní sušičce, teplotě sušení a síle plátků.
látky
je třeba krájet co nejtenčí, při ručním plátkování nožem je to poměrně obtížné.
Množství
zeleniny je orientační, můžeme si je přizpůsobit dle svých požadavků
a dostupné kapacity místa pro sušení. Výše uvedené množství zabralo 8
sušicích sít běžné kruhové sušičky. Množství marinády z octa, vody
a oleje by vystačilo i v případě, kdybychom ještě nějakou další
zeleninu přidali.
Po
usušení chipsy buď ihned sníme, nebo je uskladníme v utěsněných nádobách,
protože rychle vlhnou.
Chuť
takto připravených chipsů příjemně překvapila. Vlivem dehydratace se objem
plátků výrazně zmenší (z důvodu nadšeného ochutnávání v průběhu sušení se
množství výsledného produktu rovněž zredukovalo). Hlavní úskalí spočívá
v nestejnoměrném ručním plátkování, které ovlivňuje délku sušení
jednotlivých plátků. Nejtenčí plátky se usušily během 4 hodin a chutnaly
jako lahodný, křehký papír. Plátky, které se nepodařilo ukrojit tak tence, se
sušily o několik hodin déle, jejich konzistence byla méně křupavá
a vyžadovala více žvýkání. Hotové nejtenčí plátky, které se v ústech
přímo rozplývají, bylo nutné v průběhu sušení postupně odebírat, aby se
zcela nepřesušily. Pokud disponujete nějakým typem plátkovače, se kterým
dosáhnete stejnoměrných a opravdu tenkých plátků, určitě jej použijte.
Tento recept jsem našla na internetu.
Dobrou chuť!
Marcela
Marcelko, tedy, nalákala si mě. měla jsem jednou kupované a byly příšerně masné...
OdpovědětVymazatBudu muset vyzkoušet domácí výrobu.
Děkuji, pa Helena
Helenko, tyhle mastné nejsou. Jsou fakt dobrý. Dej vědět jak chutnali.
Vymazat