Zdravím vás děvčata,
už je to delší dobu co jsem slíbila, několika lidičkám, že vložím recept na domácí housky. Jsou výborný a zabrali asi 2 hoďky času i s kynutím.
Tak tady je recepis:
Z jedné dávky uděláte asi tak 12 kousků takových akorát housek na sváču.
suroviny které budete potřebovat :
500g hladké mouky + na posypání válu
půl kostky (tak 20g) čerstvého droždí
1 lžička cukru
200ml mléka + 2-3 lžíce navíc
3 vrchovaté lžíce bílého jogurtu
3 lžíce sádla, musí být změklé
1 lžička soli
1 bílek
hrubá sůl, mák nebo kmín na posypání
Postup :
1. Zadělám těsto: mouku proseju do mísy, uprostřed udělám důlek, do něj nadrobím droždí, posypu ho cukrem a zaliju trochou vlažného mléka. Až vyjde kvásek, přidám do mísy jogurt, sádlo, sůl, a zbylé mléko a vypracuju pružné těsto. Nechám ho nejmíň hodinu kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.
2. Vykynuté těsto vyklopím na lehce pomoučněný vál, znovu ho rukama lehce prohnětu, odtrhuji z něj kousky, válím válečky a pletu jako cop ze tří.
3. Housky pendám na plech, který jsem si vyložila pečícím papírem a nechám je ještě 20 minut kynout. Mezitím si předehřeju troubu na 180C Nakynuté housky potřu bílkem ušlehaným s trochou mléka, posypu je solí, mákem nebo kmínem a peču dozlatova. Asi tak 30 minut. Do trouby stavím misku s vodou jako u chleba.
No a to je celé. Jsou opravdu moc dobrý, vyzkoušejte je a dejte vědět.
Těším se Marcela
Marci, jsou přímo k nakousnutí !!!! Marki
OdpovědětVymazat