keramická dílna HLINĚNKA

Keramická dílna Hliněnka

maca.mackova@seznam.cz

http://keramikahlinenka.cz/

středa 15. října 2014

Šípková marmeláda

Krásný středeční večer všem.

Víkendové počasí bylo opravdu nádherné a tak jsme stihly spoustu věcí. Jedna z nich byla, . . . sběr šípků a pak opravdu šílená ,,pakárna,, promiňte mi to slovo, ale lepší jsem nenašla, zbavit 2,5kg šípků bubáka a stonků, na šípkovou marmošku. Stálo to za to, protože je neskutečně výborná. 
Vyzkoušejte, tady je recept :


Budete potřebovat : 

1 kg šípků
1 kg cukru krupice
1/2 lžičky mletého hřebíčku 
1 kus vanilkového lusku

Šípky odstopkujte a odbubákujte, omyjte a potom je projeďte na masovém mlýnku (dejte si jen ten hlavní velký šroub). Potřebujete je totiž nadrcené nebo půlené, ale to je šílená práce. Mlýnek se nám osvěčil. Šípky dejte do hrnce a zalijte je vodou tak, aby byly úplně potopené. Přiveďte je k varu a vařte asi půl hoďky. Nezapomeňte je míchat, trochu se přichystávají. Potom jsem si vzala ponorný mixer a ještě jsem je trochu mixla. Přes jemné síto je propasírujte do druhého hrnce. Do této hmoty přidejte cukr, hřebíček a vanilku, kterou nakonec vyndáte a vařte asi 15 minut do zhoustnutí. Naplňte skleničky, zavíčkujte je a postavte je dnem vzhůru.





. . . někdo dělal kravinky :0)







. . . a někdo u toho usnul.

Přeji krásnou dobrou noc
vaše Hliněnka

25 komentářů:

  1. Marci, taky jsem ji vařila, jako pakárna mi spíš připadlo to pasírování, to mi teda dalo zabrat, ale jsem z té chuti nadšená. A hlavně, prvně jsem si myslela, že bych jí jako mohla někoho obdarovat, ale přiznám se bez mučení, že kdo ji nevařil, nikdy by to neocenil, takže si ji (pěkně sobecky) nechám jen pro nás.
    krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
  2. Marcelko, vypadá opravdu skvěle! je hodně pracná, ale výsledek jistě stojí za to. Já si jí kupuju v Chorvatsku :o)
    Hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat